onsdag 14. juli 2010

Nytt bakeri og konditori

Foto: Kow d.e. 13062010 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

De 100 år gamle lokalene til firmaet "H. Jenseg Bakeri" i Sverres gate ble påtent og brant ned til grunnen. Det skal bygges opp igjen, sier dagens eiere, Heidi og Jon Jenseg.

Brannen i Sverres gate - mellom Kirkegata og St. Mariegate - etterlot et nytt, stygt sår i Sarpsborg sentrum. Nok en del av den gamle byen forsvant.

Bygge og restaurere
- Vi skal bygge opp igjen, sier dagens eiere, Heidi og Jon Jenseg, til SA.
Og bakerfamiliens hus på hjørnet av Sverre gate og Kirkegata, skal bygges om og tilbakeføres til gammel stil, kan de to unge eierne fortelle.
Det er liflig musikk i mine ører.

Forringet miljø
Kirkegata er i løpet av de siste tiårene berøvet for en stor del av sin småhusbebyggelse. Såvel det visuelle som det sosiale miljøet er forringet etter hvert som de historiske røttene er revet opp av grådige, ubønnhørlige gravemaskiner og historieløse eiere uten sans for bymiljø.
Et levende bymiljø trenger riktignok parkeringsplasser.
Men ikke til fortrengsel for urban, miljøskapende lavhusbebyggelse som gir plass for en velfungerende kombinasjon av boliger og næringsvirksomhet i liten skala.

Godt miljø trekker folk
At eierne av "H. Jenseg Bakeri" makter å tenke på både næring og miljø på én gang, er utmerket.
Forhåpentlig gjelder tanken om en historisk og miljømessig tilpasning, ikke bare hjørnebygget mot Kirkegata, men også det nye bakeriet og konditoriet som skal reises.
Et bakeri bør nok bygges av brannherdige materialer og med sikkerhet mot brann for øye. Men det bør ikke se ut som en betongkasse av den grunn.
Vakker, funksjonell arkitektur skaper miljø. Og godt miljø trekker folk. Og skaper handel.
- Bakeriet - og et nytt konditori - vil være i gang i de nye lokalene før jul, sier eierparet Jenseg.
Jeg er spent på resultatet.
Og håper at det nye bakeriet og konditoriet vil trekke folk til bydelen "øst for EPA-bygget".

Ingen kommentarer: