mandag 22. april 2013

Sarpsborg eliteseriens Prügelknabe

Det er ikke lett å være fotballdommer. Men man kan ikke av den grunn vise forståelse for, og se gjennom fingrene med, alt det rare enkelte dommere finner på. Spesielt ikke i de øverste divisjonene. Det er for mye penger involvert til at man bare kan vende det andre kinnet til når dommerne gjør tabber som kan bety være eller ikke være for klubber og spillere.

Som nykommer i eliteserien har Sarpsborg 08 fått mer enn sin tilmålte del av feilaktige dommeravgjørelser mot seg. Åpenbare offsidesituasjoner er oversett og mål godkjent i stedet for annulert. Straffer er idømt på sviktende grunnlag. Kamper som i realiteten skulle vært vunnet, har dermed fått et annet resultat og poenghøsten er blitt langt mer nødtørftig enn den skulle vært. Det er feil som aldri vil bli rettet opp.

I går ble Sarpsborg utsatt for en kjempetabbe igjen. Dommer Ola Hobber Nilsen fra Nordstrand blåste ikke av da Sogndalspillleren Ricardo Santos to ganger plasserte handa i ansiktet på Tom Erik Breive, men da Breive og Santos kappløp om ballen og begge falt, fikk Breive rødt kort.

Jeg mener som Davy Watne i TV2 at dommeren skulle blåst av da Santos satte handa i ansiktet på Breive første gang. Da det gjentok seg skulle Santos forøvrig hatt gult kort.

Snuble-episoden var de to om. Breive løp nok fortest og gikk inn foran Santos, men han gikk etter ballen - ikke mannen. Han kunne nok kanskje med en viss rett vært avblåst, men skulle ikke hatt gult kort en gang. Og slett ikke rødt. Det var en monsteravgjørelse og vilkårlighet på sitt verste. Ikke en gang Santos mener at Breive skulle vært sendt av banen.

Alt jeg ber om er en fair sjanse, sier Sarpsborg 08-trener Bryan Deane til VG.

Det burde ikke være for mye å be om - eller forlange.

- Vi blir straffet fordi vi er en liten klubb, mener Deane.

Det har han nok dessverre rett i. Det koster nok mye mer for en dommer å legge seg ut med en av de store enn med lille Sarpsborg 08 som av forståsegpåerne er dømt nedenom og hjem likevel. Da spiller det vel ingen rolle om de får noen poeng mindre enn de rettelig skulle hatt?

Men sånn kan de ikke tenke. Rett skal være rett. Dessuten demonstrerte Haugesund i går at det ikke alltid er like lett å avgjøre hvem som spiller førstefiolin og hvem som må ta til takke med annenfiolinen i årets serie. Nederlagsdømte "arabarar" innviet den "nye" banen sin ved å banke seierstippede Rosenborg 3-1.

Dette viser at verken dommerne eller vi andre kan ta noe for gitt. Toppfotball er hard jobb og nådeløs forretning. Å bli dømt bort i kamp etter kamp, tærer på selvtilliten. Og på pågangsmotet.

Derfor bør dommerlauget gripe inn. Se på videoklippene og gi dommerne beskjed om ikke å ta noen sjanser. Ved tvil skal det røde kortet ikke brukes. Det er bedre at en synder som burde hatt rødt, slipper med gult, enn at en uskyldig sendes av banen og får karantene. Linjedommere som overser offside som resulterer i mål, må ikke få fornyet tillit før de har gjennomgått våkenhets- og oppfriskningskurs.

Og endelig: Videodømming bør innføres snarest. At dommeren i etterkant innrømmer at mål aldri skulle vært godkjent eller annulert, er ikke godt nok. Moderne fotball har ikke plass til slike feil. Derfor bør eksisterende teknologi tas i bruk.

Slik at rettferdighet kan skje fyllest.


Ingen kommentarer: