søndag 1. januar 2012

FB stjeler æren

Fredriksstad Blad har omtalt årets beste norske øl – dvs. bokkølet fra Borg bryggeri i Sarpsborg.
Det har avisa klart å få til uten å nevne Sarpsborg en eneste gang.
Det lengste FB driver det til, er å nevne SA som kilde.
Men bare SA i forkortet form.
Ikke Sarpsborg. Ikke byen. Ikke hjemstedet til bryggeriet
FB legger vekt på at ”mannen bak vinnerdråpene” er fra Hvaler.
Og Hvaler regner jo Fredrikstadfolk sjenerøst som en del av sitt oppland - ja, nesten som en del av Fredrikstad - så da hører jo ølbryggeren og det premierte ølet hans, på en måte Fredrikstad til.
Og ikke til Sarpsborg hvor det velmeritterte og velrenommerte bryggeriet ligger.
Slik gjør FB den gledelige ølnyheten fra Sarpsborg til en Fredrikstad-sak.
Ganske sleipt og smålig - og dårlig journalistikk.

3 kommentarer:

Lars B sa...

Ja, det er simpethen forstemmende. Det har vært brygget Bokkøl i Sarpsborg 50 år før den nåverende bryggerimesteren var påtenkt. Dette brygget har overhodet ingenting med ham å gjøre.

Men det er typisk for Fredrikstad å ta æren for det andre står bak. Bryggeriledelsen befinner seg i Bergen i våre dager, og der ser man vel ikke forskjell på Østfoldbyene...

winther sa...

Ikke så merkelig, kanskje, at omverdenen tror at Østfold er synonymt med Fredrikstad. Østfold-radioen opptrer som lokalkringkaster for Fredrikstad uten at resten av fylket protesterer. Når riksavisene en sjelden gang bringer nyheter fra Østfold, står gjerne Fredrikstad som opphavssted.
Når Fredrikstad-folk intervjues i medier utenfor fylket, understreker de til overmål hvor de er fra. Sarpinger og andre ligger betydelig lavere i terrenget. Slik kunne jeg fortsette. Når skal sarpingene begynne å reagere og ta til motmæle? Når skal de f.eks. forklare omverdenen at Borg-øl er sarpeøl?

Magnus sa...

FB lider av enorme mindreverdighetskomplekser grunnet byens mange svakheter og utsatte posisjon som overvurdert avkrok. I togdebatten publiserer avisen jevnlig tendensiøse artikler hvor planene om å lage en ny trasé langs E6 mellom Råde og Skjeberg latterliggjøres, med udokumenterte påstander om at dette blir alt for dyrt.

Ikke ÉN gang har avisen skrevet at nevnte trasé:
* ikke har konsekvenser for reisetiden Fredrikstad-Oslo
* gir Sarpsborg og Halden 15 min kortere vei til Oslo
* er betydelig kortere, med den innsparing det gir
* innebærer riving av 5 hus, mot flere 100 hvis dagens trasé følges
* ikke påvirker dagens trasé, der vil det gå tog som før
* åpner for stasjoner v østfoldsykehuset og Grålum
* høyst sannsynlig er billigere enn å følge dagens trasé
* gir en unik mulighet for underjordisk stasjon m heis opp til Sarpsborg torg
* er en klart bedre løsning for alle i Borge og Rolvsøy også

Derimot skriver avisen stadig artikler hvor planene dramatiseres som idiotisk tankespinn uten rot i virkeligheten. Det etterlatte inntrykket når man leser er at Fredrikstad mister togtilbudet. Den EGENTLIGE grunnen til at man kjemper så sterkt for å følge dagens trasé er at da må man bygge en ny dyr tunnel mellom Glemmen og Lisleby og bruke milliardbeløp på å anlegge en flott ny Fredrikstad stasjon bare 2 minutters gange fra Torvbyen. Sett fra Fredrikstad-ståsted er slik byutvikling naturligvis mye viktigere enn å få Sarpsborg og Halden i pendleravstand til Oslo, noe som kan gi byenes boligeiere en 30 % prisgevinst over natten :)

En avis som er så lite nøytral i sin dekning har jeg problemer med å ta seriøst. Tenk om vi heller hadde hatt et sterkt felles talerør for begge byene, m nasjonal gjennomslagskraft. Det er Aftenbladet for Stavanger og Sandnes!