søndag 9. oktober 2011

"Laffen"s opphavsmann er død

VGs "Laffen" - eller rettere sagt sarpingen Thor Hedberg - er død.

Alle kjenner landsstyrkeren "Laffen" i Verdens Gang.
I nærmere 60 år har denne godslige, men rappkjeftede og treffsikre lassisen gledet avisens lesere.
Det skal godt gjøres å treffe en oppegående, voksen nordmann som aldri har kikket på VGs sisteside for å se hvilket gullkorn "Laffen" hadde på lager.
Tegningen er det Salo Grenning - bedre kjent som VGs eminente, mangeårige tegnende medarbeider "Pedro" - som har laget.
Men hvordan "Laffen" skulle se ut, var det sarpingen Thor Hedberg som bestemte, kunne Nina Gram fortelle i en omtale i VG da Thor Hedberg gikk bort i juni i år.
"Laffen" var Thor Hedbergs varemerke.
Men han skrev så mye mer. Bl.a. prologer til større anledninger, revytekster til Oslo-scenene - og tekster til "Pedros ukerevy", en avisside som alene var påskudd godt nok til å kjøpe VGs lørdagsutgave.
Men det var da det, og itte nå.
Som så mange andre vittige hoder, var Thor Hedberg jurist.
Hele sitt yrkesaktive liv jobbet han i en høyst borgerlig A4-jobb i Teknologibedriftenes Landsforening.
Men ved siden av var han altså den munnrappe lassisen "Laffen" som hadde et våkent øye for det som skjedde i tiden, og en sjeldent evne til å finne treffsikre, kortfattede uttrykk for sine observasjoner.
Thor Hedberg var sønn av Karl Hedberg som var faktor i "Sarpen". Onkelen drev trykkeri.
Han hadde altså "bly og trykksverte" i årene.
Ovenfor kjente i VG pleide han å forklare sin formuleringsevne og glede over å leke med ord, med at "faren trente ham opp med ordleker fra han var liten", forteller Nina Gram.
Kanskje er det en del av forklaringen.
Personlig heller jeg mer til at han var født med et skarpt hode, et våkent blikk, et lekent sinn og et usedvanlig talent for å uttrykke seg ved hjelp av korte, treffende - nærmest aforistiske - formuleringer.
Thor Hedberg fikk flere utmerkelser. Bl.a. "Gullpennen".
Nå har den meritterte sarpingen lagt ned gullpennen for godt.
Men han vil bli husket lenge av de mange som han har gledet med sine treffsikre replikker under tegningen av en lurt smilende "Laffen" på siste side i Verdens Gang.

5 kommentarer:

Magnus sa...

Hei, jeg har laget en Wikipedia-artikkel med 55 milepæler i Sarpsborgs historie.

http://no.wikipedia.org/wiki/Tidslinje_over_Sarpsborgs_historie

Målet var å ha nettopp rundt 50 milepæler, alle enkelt forklart med én setning. 100 kan bli for bagatellmessig, 10 for overfladisk. Hva synes du? Hva mangler, hva burde vært tatt bort? En bloggpost fra deg om hva du mener er milepælene i Sarpsborgs historie hadde vært moro!

winther sa...

Hei, Magnus. Takk for invitasjonen. Skal se på det.

Anonym sa...

Magnus forteller mye avishistorie, men unnlater å fortelle om Sarpen. Etablert allerede i 1854. Nedlagt i 1991 etter 137 års drift.

Ellers en detaljert og fin oversikt.

Lars B.

winther sa...

Hei igjen, Magnus.
Jeg har studert lista di. Dette var, som Lars bemerker, en detaljert og fin oversikt. Imponerende. Foreløpig savner jeg bare en linje om hver av avisene Sarpen - som Lars minner om - og Glommen. To aviser som har betydd mye for byens utvikling og for dens status i folkebevisstheten. Kommer jeg på flere forhold etter hvert, gir jeg deg beskjed.

Magnus sa...

Flott! SAs historie er spesielt interessant fordi avisen fortsatt eksisterer. Dessuten er det interessant å tenke på hva som hadde skjedd hvis Ap hadde stått fast på at Østfold skulle få sin regionavis ala Fædrelandsvennen, Drammens Tidende og Sunnmørsposten i andre regioner. Istedet ble det Quisling som under krigen tok til orde for å utvikle Nedre Glomma til storbyområde med trolleybusser mellom bykjernene, et initiativ som trolig gjorde forsøk på tilnærminger mellom byene vanskelig i tiår etterpå? Man ville jo ikke bli tatt for å være Quisling-sympatisør i tiårene etter krigen!

Ellers har jeg gjenfunnet korrekturen du sendte meg for vinter og vår siden med innspill til Sarpsborg-artikkelen, og lagt inn tilleggene og endringsforslagene dine hos Wikipedia.

Jeg har også oppdatert Kjente sarpinger med fotballspillerne du savnet, samt Harry Yven. En slik liste er ufullstendig uten å nevne Harry Kure, Harry Yven, Asbjørn Halvorsen, Kristian Henriksen og Odd Wang Sørensen og Asbjørn Hansen. Seks fantastiske fotballpersonligheter med utrolige karrierer og meritter. I tillegg står Pereira, Kvisvik og Thomassen på lista i kraft av landskamper i nyere tid. Hadde vi ingen mellom Hansen og Pereira? Et 40 års mørke for talentutviklingen? Det kunne kanskje være naturlig å nevne Løken, men han var strengt tatt fra Askim vel? Hva med noen fra Spydevold-familien eller Fjærestad? Man kan ikke nevne for mange heller. Det blir parodisk hvis halve lista over kjente sarpinger er fotballspillere.