fredag 12. november 2010

Rådyrbukken i Kulås herpet og stjålet

Foto fra Sarpsborg kommunes nettside.

På nettsiden http://www.sarpsborg.com/portal/page?_pageid=33,3241&_dad=portal&_schema=PORTAL&articleId=21974&artSectionId=1255 kan Sarpsborg kommune fortelle at skulpturen "Råbukk" er stjålet.
Den er brukket løs fra festene.
Altså både hærverk og tjueri.

Søkk borte
Etter som bukken har vært stjålet en gang tidligere, var den forankret spesielt godt.
Men altså ikke godt nok til å hindre dumme personer i å øve hærverk på kunstverket og fjerne det fra stedet.
Bukken har vært borte en stund.
Politiet ble varslet om tjueriet i slutten av forrige måned, men har ikke klart å finne bukken eller dem som har utført denne gemene pøbelstreken.

Gave til byen
Det er kunstneren Arne Durban som har laget den vakre skulpturen som tidligere stod inne i Kulåsparken, men nå stod i utkanten mot kirken; altså mellom rådhuset og Festiviteten.
Skulpturen ble gitt som gave til Sarpsborg by i 1965. Givere var Ivar og Henrik B. Andersen som skjenket byen denne kulturskatten til minne om foreldrene Haken Mume og Amalie Andresen, kan kommunens nettside fortelle.

Publikum må hjelpe til
Kommunen håper nå på tips fra publikum.
Den omfangsrike skulpturen kan ikke være lett å skjule.
Skam over den eller de som har gjort seg skyldige i denne dumheten.
La oss håpe at de blir tatt, og at de får en følbar smekk.
Oppklaring er avhengig av at folk flest følger med og sier i fra.
Det er ikke å "sladre".
Skal kommunen - dvs. fellesskapet, m.a.o. vi som er glade i byen ved fossen - få igjen skulturen, må folk engasjere seg og gi kommunen eller politiet opplysninger og tips som kan føre til at ugjerningen oppklares.
Bidra til at vandalene blir tatt og bukken kommer tilbake på plassen hvor den hører hjemme.

2 kommentarer:

Lars B. sa...

Hei Winther!

Nå er det lenge siden du har skrevet i SarpsborgNotater. Du er savnet! Det har skjedd mye i Sarpsborg den siste tiden. 08 har rykket opp, byen er kåret til kulturbyen i Østfold, KRAKA på museet og Kalnessykehuset for å nevne noe...

Du legger vel ikke ned bloggen?

winther sa...

Hyggelig å være savnet, Lars. Jeg har ikke tenkt å legge ned. Ennå. Når det er blitt langt mellom innleggene - og det gjelder alle bloggene mine - så har det forskjellige årsaker: manglende overskudd, andre presserende gjøremål - og leie muskelsmerter i høyre arm. Trolig skyldes smertene snømåking, julekortskriving og "musesyke". Produksjonen vil derfor variere er jeg redd. Ha en god jul og et godt nytt år!