onsdag 31. mars 2010

Dette laget kan særpingæne slå


Særpetrener Roar Johansen kunne i fjor gledelig ofte stå fram og kommentere seiere for særpelaget som i år kan gjenta prestasjonen.
Her på TV etter at Sarpsborg 08 sendte FFK ned i 1. divisjon.

På "Fotballiv" tipper SA at FFK rykker rett opp i eliteserien etter kommende sesong.
Kanskje det.
Men SA kunne godt lagt til: Og deretter rett ned igjen.
For hvis rødbuksene ikke lever over evne og ikke bruker penger de ikke har, er det ingen ting som tilsier at de skal rykke opp i eliteserien. Enn si etablere seg der.
For Sarpsborg 08 er det greit at FFK har favorittstemplet. Det gjør fallhøyden mindre for særpingæne. Og desto større for rødbuksene.
Bare det ikke medfører mindremannsfølelse i særpeleiren.
Særpingær er best når de spiller uten forventningspress. Det gjelder ikke bare fotballkamper.
Da kan de slå seg løs og yte over evne.
Som f. eks. i heksgryta på "Værste" i fjor høst. Da FFK ble senket. Og henvist til å spille på det nivået der klubben ut fra økonomiske og spillermessige ressurser egentlig hører hjemme.
Glem ikke at FFK er laget hvor spillerne før fjorårets sesong sloss innbyrdes. Hvor de baktalte hverandre. Hvor de som forlot klubben, slengte "dritt" om både medspillere og ledelse. Hvor spillerne bidro til å fryse ut en trener som ikke hadde gjort annet enn å ofre økonomisk trygghet, sosial anseelse og trenermessig suksess på Kongsvinger for å hjelpe et FFK i nød.
Det er altså et lag med dårlig legede sår og store svakheter som møter til dyst når fotballen ruller i gang i årets 1. divisjon.
Ikke en uslåelig gigant! Som særpingæne ved et lykketreff slo ved hjelp av en overdose flaks i fjor høst. Særpingæne vant fordi de var best. Taktisk og teknisk.
Når SA skriver at "FFK-stjernene må klare å motivere seg til å spille for noen få hundre i Tromsdalen og Fyllingsdalen", får man inntrykk av at FFK-spillerne er et finere slag som urettmessig blir tvunget til å spille for plebsen.
Det er en helt feilaktig beskrivelse av de faktiske forhold.
Ikke er rødbuksene stjerner. Bortsett fra i egne øyne. Og ikke er det mer nedverdigende for dem enn for de andre spillerne i 1. divisjon å spille for glissent besatte tribuner.
Nei, kjære særpingær: Det er ingen giganter eller aristokrater - eller rødkledte som midlertidig er nede for telling fordi de var uheldige og snublet i det avgjørende øyeblikket - som stiller opp på motsatt banehalvdel 11. april.
Det er et lag dere - og flere andre lag i 1. divisjon - kan slå.
Hvis dere holder hodet kaldt, gir jernet - og ikke lar dere overmanne av underlegenhetsfølelse.
Lag en skikkelig strategi. Legg igjen beskjedenheten hjemme. Og vis hva dere kan.
Tvi, tvi. Jeg krysser fingrene.
Foran en krevende - og spennende! - sesong.
PS
At særpingen Joachim Thomassen spiller i feil farger, får vi skrive på kontoen for u-hjelp.

Ingen kommentarer: