Kirken 11052008. Vestfløya 01052010
Klikk på bildene for å se større versjon
Klikk på bildene for å se større versjon
Skjeberg kirke har feiret sitt 900 årsjubileum. Kanskje er det enda lengre siden den første kristne kirken på stedet ble bygd.
De ustelte omkringliggende bygningene forringer helhetsinntrykket av ærverdige Skjeberg kirke.
Skjeberg kirke er en praktfull kirkebygning av stor kulturell, religiøs og kulturhistorisk interesse.
Se Skjeberg bygdebok, del 1 (Harald Bakke, 1953).Steinkirken er formodentlig nærmere 1000 år gammel, og bygd i i romansk stil, med interessante detaljer som uthogde steinhoder og steinplate med runeinnskrift.
Den romanske døpefonten i mørk kleberstein er fra 1100-tallet. Den har relieffer som viser Kristus sammen med apostel- og helgenskikkelser, og er blant landets aller fineste.
Skjeberg kirke er påbygd og endret flere ganger. Den ble siste gang restaurert i 1968 og brakt tilbake til stilen fra 1700-tallet.
Enda eldre sted for gudsdyrking?
Etter at kristendommen ble innført til landet i årene etter 1016, ble kirker ofte bygd på steder hvor det hadde stått gamle gudehov.Om stedet der Skjeberg kirke nå ligger, har vært en plass for dyrking av gamle norrøne guder , er usikkert, men ikke usannsynlig.
Stedet ligger sentralt til, og det ligger relativt høyt slik at det trolig var tørt land der selv da Skjebergkilen strakte seg vesentlig lenger innover Skjebergsletta enn tilfellet er i dag.
Kulturskatt
I alle tilfelle har det nåværende kirkestedet i nærmere 1000 år spilt en vesentlig rolle for skjebringenes religiøse - og verdslige - historie.Det gjelder både det opprinnelige - og det som er kommet til under historiens gang. F. eks. under patrisiertiden på Hafslund og i senere tider.
Og det gjelder prestegården og den såkalte Vestfløya.
Det er derfor trist å se den forfatningen som bygningene i kirkens umiddelbare nærhet nå er i.
Fint inne, stygt ute
Den såkalte Vestfløya - sidebygningen som bl. a. rommer menighetens forsamlingslokale - er restaurert nennsomt og med god smak, og danner en verdig ramme om sammenkomster i menighetens regi.Utvendig ser bygningen imidlertid nærmest forfallen ut.
Treveggene domineneres av avflaket maling og svertesopp og utgjør et nedslående skue.
Den gedigne gråsteinsmuren er ikke vakrere, men tåler formodentlig mere.
Den burde aldri vært kalket eller malt.
Selv om det kanskje er historisk riktig, vanskeliggjør det vedlikeholdet, og etterlater et sjusket inntrykk.
Puss opp
Kommunestyremedlemmer med sans for historie og kultur, bør ta seg en tur til Skjeberg for å se.Og for å få inspirasjon til å få vedtatt høyst betimelig oppussing.
Både for å ta vare på de gamle trebygningene som utgjør en vesentlig del av vår historie, men også for å sørge for at kirken og dens umiddelbare omgivelser presenterer seg som de kulturverdiene de er.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar