Foto: Kow d.e. 28082010 ©
Klikk på bildene for å se større versjon
Klikk på bildene for å se større versjon
Når man først har bøyd av for nysgjerrigheten og stanset, angrer man trolig ikke. Solbergtårnet og rasteplassen har mye å by på. Mange vil like det umalte, rustne uttrykket som kler det historiske tilbakeblikket. Og noen vil la seg provosere. Det er som det skal være.
Fra toppen av tårnet kan man se ut over den frodige Skjebergbygda og deler av vegnettet mellom Sarpsborg og Sverige.
T.v.: Vegen vestover mot Sarpsborg by. I vinduskarmen får de besøkende informasjon om det historiske landskapet. T.h.: Detalj fra vinduskarmen.
Balustraden med informasjoner om historien kan nås fra bakkenivå ved parkeringsplassen, eller fra 2. etasje i tårnet. Går man oppover fra bakkeplanet går man kronologisk, dvs. fra de eldste tider til våre egne dager. Bildene viser eksempler på hvordan historiske høydepunkter er framstilt som utskjæringer i jernveggen. De vil derfor tåle så vel påkjenninger fra vær og vind som fra klåfingrede besøkende.
Plakatene på informasjons- og rasteplassen gir interessante opplysninger om tårnet og om ulike severdigheter i området - f. eks. om herregårdene og kirkene. Det er å håpe at dette gir turistene lyst til å besøke f. eks. Skjeberg kirke og Hafslund Hovedgård. To sentrale, historiske steder i Sarpsborg som for altfor mange er to godt bevarte hemmeligheter.
Solbergtårnet er åpnet for allmennheten.
Ennå er ikke stedet helt ferdig, men det er mulig å bestige tårnet. Enten ved å ta den omdiskuterte heisen, eller ved å gå trappene.
Jeg har gått. Opp og ned.
Det gir sunn mosjon og god utsikt over Skjeberglandskapet.
I flere av etasjene er det store ubenyttede rom. Jeg forutsetter at disse - ved siden av å gi rom til besøkende som vil nyte utsikten - skal inneholde informasjon om fylket og om de to byene som har vært med på å betale gildet.
Historiens gang
Fra parkeringsplassen - som kan virke noe beskjeden! - kan man gå til tårnet via info- og rasteplassen eller via den slakt skrånende gangvegen som serverer historien i relieffer og stikkord.
En løsning som er bra uttenkt og utmerket realisert.
En løsning som er bra uttenkt og utmerket realisert.
Under gangvegen er det bl.a. toaletter.
Som til en hver tid bør være rene og presentable med nødvendig papir og annet utstyr på plass.
Da jeg besøkte stedet, bar herretoalettet tydelige spor av å ha vært brukt, og toalettpapir var det heller lite av.
Rust og umalt tre
Jeg liker tårnet.
Konseptet, materialvalget - og utformingen.
Men jeg er ikke overrasket over at de rustne jernplatene og den umalte sedertreveggen møtes med skepsis, hoderisting og mumling om bortkastede skattepenger fra enkelte.
Mangler et blikkfang
Som jeg til det kjedsommelig har gjentatt: E6 fra Svinesund til Oslo blir lett en transportetappe som turistene forsøker å forsere så raskt de kan, hvis Sarpsborg - og Østfold forøvrig - ikke klarer å fange deres oppmerksomhet.
Skal man oppnå resultater, må man yte noe. Det har Sarpsborg, naboen i sør og Østfold fylke gjort med Solbergtårnet.
Og det skal de ha ros for.
Men - som tidligere sagt og skrevet: Tårnet burde hatt en replikk av Bjørnstadskipet - eller en helleristning fra Solberg - på toppen!
Da hadde høyst sannsynlig enda flere stanset, fått med seg informasjonen, blitt interessert i å se områdets severdigheter, lagt igjen penger som distriktet sårt trenger - og lagt grunnlag for en levedyktig turistnæring.
2 kommentarer:
Angående sitteplasser. Skal man ikke spise på en rasteplass? Slik jeg forstår bildene legges det opp til at man skal sitte på bordet, og det er stikk i strid med norsk tradisjon. Når jeg skal spise foretrekker jeg å ha MATEN på bordet og skrotten på en STOL. Men en stol eller fem er kanskje for mye forlangt for skarve 50 millioner?
Jeg stusser, som du skjønner, også på at det er så få sitteplasser, men plassen er jo ikke ferdig, så kanskje det kommer? Hvis de rektangulære kassene er bord, er vel de største upraktisk "dype"?
Kanskje kommer det en bruksanvisning?
På et toalett i Bergen fant jeg på veggen en bruksanvisning for bruk av vannklosett. Jeg innså da at det ikke er alt som er like innlysende for alle.
Solberg er kanskje et sånt sted hvor man bør sette opp bruksanvisninger? For sånne som meg.
Legg inn en kommentar